Nieuws en Verhalen

Amjad en Warm Welkom op de Werkvloer

Warm Welkom op de Werkvloer is een programma voor nieuwkomers die na hun inburgering klaar zijn voor de volgende stap: werk. In Nederland gaat werk zoeken en werken vaak anders dan deelnemers gewend zijn vanuit het land van herkomst. Amjad, een leergierige vluchteling uit Syrië, vertelt over zijn ervaring.

Het programma

Na de kennismaking met het programma, ervoer Amjad al snel dat hij op de juiste plek was gekomen: “Ik ben heel blij met Warm Welkom. Zij helpen nieuwkomers echt. Zo fijn om ergens terecht te kunnen met vragen en voor hulp.” Warm Welkom op de Werkvloer geeft deelnemers informatie over hoe werk zoeken in Nederland eruitziet. Tijdens de cursus vertellen verschillende gastsprekers over hun ervaringen met bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek voorbereiden, netwerken, of vrijwilligerswerk. Ook behandelen we diepere onderwerpen die het onderwerp ‘werk’ raken, zoals erkenning, zelfvertrouwen en vooral ook jezelf presenteren.

Het programma van Warm Welkom sluit goed aan bij de wensen van Amjad: “Ik vind het zo’n leuke cursus! De cursus geeft de mogelijkheid om veel te leren over hoe alles in Nederland werkt, hoe ik me kan voorbereiden op werk vinden en de manier van werken in Nederland. En ook heel belangrijk: ze helpen me met contacten leggen met verschillende mensen.”

Verschil Syrië en Nederland

Amjad ging in Syrië nog naar school, maar hoorde wel van anderen hoe ze zochten naar werk. En dat ging echt heel anders: “In Syrië wordt een CV niet echt veel gebruikt. De eerste keer dat ik hoorde over een sollicitatiebrief was in Nederland. In Nederland gaat werk zoeken veel meer volgens een structuur van stappen, en je moet echt een goede CV en sollicitatiebrief laten zien voordat je op gesprek mag komen.” Gelukkig biedt Warm Welkom de hulp om de Nederlandse structuur te leren kennen. Vooral de praktische vaardigheden, zoals het oefenen van de nodige taal en het opstellen van zo’n sollicitatiebrief is voor Amjad belangrijk: “Dat vond ik moeilijk om helemaal alleen te maken, want dat had ik nog nooit eerder gedaan. Maar met Warm Welkom is het wel gelukt!”

Op de vraag of Amjad nog wat mist in het programma moet hij lang nadenken. “Nee, Warm Welk Welkom is heel erg goed. Maar ik zou willen dat Warm Welkom overal in Amsterdam zit!” 

Vrijwilligersformulier