Nieuws en Verhalen

Ali, de eerste stagiair van Warm Welkom

Ali, in 2021-2022 de eerste stagiair van Warm Welkom, komt uit Syrië en is sinds 2015 in Nederland. In zijn eerste jaar van de studie Sociaal Werk is hij met ons in contact gekomen. Tijdens de corona periode was het lastig om een stage te vinden, maar bij ons is het hem toch gelukt! 

Mensen helpen

Bij Warm Welkom kon Ali zijn achtergrond, kennis en enthousiasme gebruiken om anderen te helpen. “Ik ben een actief mens, Ik wil altijd bezig zijn met mensen om mij heen.” vertelt Ali. Door zijn ervaringen met de Nederlandse taal en cultuur kan hij andere nieuwkomers nu helpen met hun vragen “Ik wordt vaak gebeld met vragen, bijvoorbeeld over verblijfsvergunningen, of als iemand een brief niet snapt.” 

Tijdens zijn stage organiseerde Ali verschillende activiteiten die de nieuwkomers helpen, bijvoorbeeld een Arabische uitleg over de verkiezingen. Ook heeft Ali in 2021 samen met OCO (onderwijsconsument) twee online bijeenkomsten georganiseerd om Arabisch sprekende nieuwkomers te helpen met de moeilijke schoolkeuzes in groep 8.

Warm Welkom is een familie

Op de vraag hoe hij Warm Welkom heeft ervaren, antwoordt hij vrolijk: “Echt heel leuk. Het voelde meteen als familie en ik voelde me niet als een medewerker. Echt een warm welkom!”

Het belang van taal

Een belangrijke tip voor de nieuwkomers waar Ali mee werkt, is het leren van de Nederlandse taal. “Ik heb bij Warm Welkom zelf veel geleerd en mijn Nederlands is ook heel erg verbeterd.” vertelt hij. “De Nederlandse taal is belangrijk. Je leert het door het stellen van vragen en initiatief nemen. Als je iets niet weet moet je het vragen! Integreren is moeilijk als je de taal niet spreekt.” 

Wil je zelf Nederlands oefenen of meehelpen als taalondersteuner? Kom dan langs bij het Praatcafé!


Vrijwilligersformulier