Stichting Warm Welkom

 
 

Warm Welkom op de werkvloer:
deelnemer Amjad aan het woord 

Warm Welkom op de Werkvloer is een programma voor nieuwkomers die na hun inburgering klaar zijn voor de volgende stap: werk. In Nederland gaat werk zoeken en werken vaak anders dan deelnemers gewend zijn vanuit het land van herkomst.

Kennismaking
Amjad is een deelnemer in het programma. Hij is een leergierige en enthousiaste jongeman uit Syrië. Tijdens schilderlessen op het AZC ontmoette hij Suzanne en zij nodigde hem uit voor het programma Warm Welkom op de Werkvloer. “Ik was toen zelf ook al opzoek naar iets om meer te leren over werken in Nederland”. Amjad ervoer al snel dat hij daarvoor op de juiste plek was gekomen: “ik ben heel blij met Warm Welkom. Zij helpen nieuwkomers echt. Zo fijn om ergens terecht te kunnen met vragen en voor hulp.”

Het programma
Warm Welkom op de Werkvloer geeft deelnemers informatie over hoe werk zoeken in Nederland er uit ziet. Tijdens de cursus vertellen verschillende gastsprekers over hun ervaringen met bijvoorbeeld, een sollicitatiegesprek voorbereiden of netwerken, of vrijwilligerswerk in Corona tijd. Ook behandelen we diepere onderwerpen die het onderwerp 'werk' raken, zoals hoop, erkenning, coping, zelfvertrouwen en wat ook zeker veel aandacht krijgt is jezelf presenteren.

Het programma van Warm Welkom sluit goed aan bij de wensen van Amjad. “Ik vind het zo’n leuke cursus! De cursus geeft de mogelijkheid om heel veel te leren over hoe alles in Nederland werkt, hoe ik me kan voorbereiden op werk vinden en de manier van werken in Nederland. En ook heel belangrijk: ze helpen me met contacten leggen met verschillende mensen.”

Verschil Syrië en Nederland
Werk zoeken en vinden in Nederland gaat heel anders dan in Syrië. In zijn geboorteland ging Amjad nog naar school, maar hij zag en hoorde van anderen om zich heen hoe het werk zoeken daar ging. En dat ging echt heel anders: “in Syrië wordt een cv niet echt veel gebruikt. En de eerste keer dat ik hoorde over een sollicitatiebrief was in Nederland. In Nederland gaat werk zoeken veel meer volgens een structuur van stappen, en je moet echt een goed cv en sollicitatiebrief laten zien voordat je op gesprek mag komen.”

Gelukkig biedt Warm Welkom de hulp om de Nederlandse structuur te leren kennen. Amjad waardeert in het speciaal de praktische vaardigheden die hij er opdoet: “de cursus helpt mij heel veel. Bijvoorbeeld met de Nederlandse taal. Als ik iets niet begrijp, dan leggen ze het langzaam uit. Zo kan ik heel goed de taal oefenen. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe ik een goede cv en sollicitatiebrief kan maken. Dat vond ik moeilijk om helemaal alleen te maken, dat had ik nog nooit eerder gedaan. Maar met Warm Welkom is het wel gelukt.

Een dokter ontmoeten
Op de vraag of Amjad nog wat mist in het programma moet hij lang nadenken. “Nee, Warm Welk Welkom is heel erg goed. Maar ik zou willen dat Warm Welkom overal in Amsterdam zit. Door de corona tijd is alles online, maar normaal moet ik helemaal naar Noord en dat is van Zuidoost wel een uur reizen.” Ook zou Amjad graag een dokter willen ontmoeten. “Vroeger keek ik een Syrische serie over dokters. Dat vond ik zo’n leuke serie! Vanaf toen wilde ik ook een dokter worden”. Als Warm Welkom kan regelen dat hij een dagje mee kan lopen met een dokter, zou hij helemaal gelukkig zijn!