Stichting Warm Welkom

 
 

Summer Edition Startblok Elzenhagen  

Afgelopen vier weken was het Warm Welkom Summer Edition op Startblok Elzenhagen. Met een totaal van acht bijeenkomsten was het een veelzijdig programma. Er waren fotoworkshops van Framer Framed, empowermenttrainingen (wie ben ik, wat kan ik, wat ga ik doen),  culturele ontmoetingen en een spectaculaire klimafsluiting in het Fun Forest in het Amsterdamse bos. En natuurlijk werd er ook veel samen gegeten: zo was er een zomerse picknick in het Noorderpark en werd er elke keer een lekkere lunch verzorgd!

  • Op naar het noorderpark!
  • Picknick

 

Wie ben ik, wat kan ik, wat ga ik doen
“Deze acht bijeenkomsten gingen over netwerken, eigenwaarde, motivatie, en vragen als wie ben ik, wat kan ik, wat wil ik gaan doen” verteld Farzana Shams. Farzana, adviseur wijkontwikkeling bij Stichting !WOON, heeft dit diverse Warm Welkom programma speciaal ontwikkeld voor jonge nieuwkomers in Amsterdam Noord. “Ik heb deelnemers zien groeien tijdens het programma” deelt Farzana met een stralend gezicht. Zo is Medina door de workshop ‘Wie ben ik, Wat kan ik, Wat wil ik gaan doen’ erachter gekomen dat ze computerlessen wil gaan volgen. Ze realiseerde zich door de bijeenkomsten dat computervaardigheden belangrijk zijn bij het voltooien van een van haar dromen, namelijk het worden van tandartsassistente. Ook Mortaza kreeg ruimte om te reflecteren wat hij allemaal kan en al heeft gedaan, maar ook waar zijn uitdagingen liggen. Voor Mortaza betekende dit dat hij  niet durfde te starten met rijlessen. En aan het einde van de Summer Edition zei hij vol zelfvertrouwen: “ik ga beginnen, ik kan het!”. En een ander mooi voorbeeld is Rajee, een vrolijke chef-kok uit Bangladesh, die door het programma de doorslag heeft gemaakt om zijn  eigen cateringbedrijfje te starten. “Because of this program I got super enthousiastic and developed the idea to make food and sell it for a small price to Startblokkers and hopefuly in the future to others as well.”

  • Rajee's kookkunsten
  • Klaar om te vertrekken

 

Stay Strong Photo Stories
Onder leiding van Karine Versluis,  van Picture Bridge Foundation en Framer Framed, gingen de deelnemers aan de slag met fotografie. Karine gaf vier workshops als onderdeel van het Warm Welkom Summer Edition programma, elke met een ander thema om de deelnemers aan het denken te zetten. “Ik vond het mooi en bijzonder om de verhalen achter de foto’s van de deelnemers te horen. En ook al mogen we niet ver reizen vanwege corona, door alle internationale verhalen voelden de workshops soms ook als een soort wereldreis”. De deelnemers waren enthousiast over de fotografie workshops en er werden veel mooie foto’s geschoten. De deelnemers leerden onder andere over het belang van perspectief en licht, niet alleen bij het maken van foto’s maar ook in het dagelijks leven. “Door de opdrachten van Karine ging ik met andere ogen naar mijn omgeving kijken”, aldus Adinda, bewoonster Startblok Elzenhagen. De foto’s zijn te zien in de online tentoonstelling op de website Framer Framed.

  • foto blog ww fotoworkshop
  • sonja

 

Klimmen in bomen, picknicken en potjes Yahtzee
Op 6 augustus ging er een grote groep deelnemers naar het klimbos. “Sommigen durfden heel hoog te gaan en gevaarlijke dingen te doen. Ik vond het leuk om te zien hoe de bewoners van het startblok die Nederlands waren zich mengde met alle statushouders”, verteld Anne-Sophie, medewerker bij Stichting Warm Welkom. “Tijdens het klimuitje leerde ik wat ik vermoed dat men leuk vind aan sporten; even niet in je hoofd maar met je lichaam bezig zijn. Om van boom naar boom te komen moet je je concentreren. Het schept een band om elkaar samen verder te helpen, hoog boven het normale leven dat zich onder ons afspeelde” aldus Ties, bewoner van- en zelfbeheerder op Startblok Elzenhagen.

Een andere leuke activiteit was een zomerse picknick in het Noorderpark met een verrukkelijke lunch gemaakt door Rajee. Er werd veel gekletst, gelachen en spelletjes Yahtzee gespeeld. Terugkijkend was de Summer Edition een geslaagd programma en hebben de activiteiten veel waarde toegevoegd voor zowel de vrijwilligers en de nieuwkomers. Op naar meer leuke en inspirerende Warm Welkom programma’s!

  • WhatsApp Image 2020-08-12 at 09.50.12 (3)
  • WhatsApp Image 2020-08-12 at 09.50.12 (1)
  • WhatsApp Image 2020-08-12 at 09.50.12 (2)
  • WhatsApp Image 2020-08-12 at 09.50.12 (4)


Met speciale dank aan alle vrijwilligers die mee hebben geholpen, het VSB fondsKansfondsOranjefonds, Karine Versluis en Farzana Shams die dit rijke programma mogelijk hebben kunnen maken.